"Cumhuriyet'in 100. Yılı"

Okulumuz 8. Sınıf öğrencilerinden Elif Berra İLHAN, Konya Valiliği tarafından düzenlenen "Cumhuriyet'in 100. Yılı" konulu kompozisyon yarışmasında İl 1.si olmuştur.

31.10.2023 619

Okulumuz 8. Sınıf öğrencilerinden Elif Berra İLHAN, Konya Valiliği tarafından düzenlenen "Cumhuriyet'in 100. Yılı" konulu kompozisyon yarışmasında İl 1.si olmuş ve ödülünü Sayın Valimiz Vahdettin ÖZKAN'dan almıştır. Bu güzel başarısıyla bizi onurlandıran öğrencimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. 

Öğrencimizin ödül aldığı metni sizlerle buluşturmak istedik:

 

YÜZ YIL ÖNCE ÖDENEN BEDEL

“Cumhuriyet”, başka milletler için sadece bir rejim biçiminden ibaret olsa da bizim için “halkın yönetim şekli”nden çok çok öte bir kavramdır. Çünkü bedeli, yıllar önce en ağır şekilde ödenmiştir. Nasıl ödedik biz bu bedeli? Cepheden dönmeyi aklından bile geçirmeyen Mehmet’in teslimiyetiyle, henüz 15 yaşındaki Hasan’ın yaşayamadığı gençliğiyle, gencecik Fatma’nın yüzünde solan gülüşüyle ve binlerce ananın “Vatan sağ olsun!” sözüyle… İşte bu yüzden cumhuriyet, bir Türk için hiçbir zaman asla bir kelimeden, siyasî bir terimden ibaret olamaz!

Peki, nedir cumhuriyet?

Cumhuriyet; dedenin ektiği, torunun suladığı bir tohumdur. Ülkenin bütün tarlalarında umutla yetiştirilen…

Cumhuriyet, bir rüyadır. Sabırla sınanıp bağımsızlıkla müjdelenen bir ülkenin ortak rüyası…

Cumhuriyet, her şeye rağmen “bir” olabilmektir. Aynı bayrağın altında, aynı millî marşı gururla söyleyebilmektir. Yıllar önce bırakılan mirasa, en iyi şekilde sahip çıkabilmektir.

Cumhuriyet, fırsat eşitliğidir. Anadolu’nun dağ köyünde yaşayan çocukla, şehir merkezindeki çocuğun aynı eğitimi alıp aynı sınava girebilmesidir.

Cumhuriyet, adalettir. İsminin önünde onlarca ünvan olan biriyle ilkokul mezunu birinin mahkemede, aynı kanunlarla yargılanabilmesidir. Adaletin yerini bulacağına kimsenin şüphe duymamasıdır.

Cumhuriyet, haktır. İşverenin işçine emeğinin karşılığını daha alnının teri kurumadan ödemesidir.

Cumhuriyet, şefkattir. Bir annenin bebeğini büyütürken söylediği ninninin içine gizlenir.

Cumhuriyet, sevdadır. Bir âşığın sazının telinden çıkıp türkü olur, yüreklere dokunur.

Cumhuriyet, asırlar geçse de her dem taze kalacak bir neşedir. Tebessüm olup milletin yüzünde açar.

İşte “cumhuriyet” bunların hepsidir. Ne eskir ne tükenir ne bozulur ne kaybolur. Çünkü cumhuriyet, inançtır. Daha doğmadan her Türk çocuğunun gönlüne yerleştirilir!

Nice yüz yıllara!..

 

31-10-2023

İLETİŞİM

Adres:
Sancak Mh. Veysel Karani Cd. No41 Selçuklu/Konya Erkek Bölümü Mehmet Akif Mahallesi Mübah Sokak No1 Selçuklu/Konya Kız Bölümü


Telefon
(332) 502 1384


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın